När går Stormfulde planeter?

Gamla visningar

Sunday (8/12)
DR2
14:10-15:00

Stormfulde planeter

Hvad ville der ske, hvis en kæmpe storm brød ud på solens overflade? Dette ret enkle spørgsmål har holdt nogle af verdens bedste rumforskere beskæftiget i årevis på grund af den simple erkendelse, at planeten, som vi skylder vores hele eksistens, også rummer midlerne til at ødelægge os. I 1859 rasede en voldsom solstorm og forårsagede dels det smukkeste nordlys, men spredte også ravage i det nyligt etablerede telegrafsystem. Hvis en lignende solstorm skulle ramme verden i dag, ville det have langt alvorlige konsekvenser og ramme vitale områder som fødevareforsyning, vandforsyning, medicin og kommunikation.
Sunday (1/12)
DR2
14:10-15:00

Stormfulde planeter

Det vildeste vejr i universet finder man i det ydre rum, men hvad ville der ske, hvis man forestillede sig en af disse vilde vejrtyper feje hen over jorden? I solsystemet finder man vejr som giftig metan monsunregn, kæmpe orkaner, der raser i århundreder og lynnedslag, der er tusinde gange kraftigere end på jorden. Hvad ville der ske, hvis disse voldsomme vejrfænomener ramte en by som San Francisco i Californien?
Sunday (24/11)
DR2
14:10-15:00

Stormfulde planeter

Det vildeste vejr i universet finder man i det ydre rum, men hvad ville der ske, hvis man forestillede sig en af disse vilde vejrtyper feje hen over jorden? Støvstorme er ikke helt fremmede for os. Det er noget, vi har tilfælles med Mars. Allerede i 1800-tallets England fandt forskere støv, som de mente stammede fra Afrika. I dag finder man støvet fra isdækkede bjergtinder til bunden af de dybeste have, og støv bringer mikrober med sig. Mange af måneastronauterne klagede over vejrtrækningsproblemer, som blev sporet til månestøvet på deres støvler. Så i dag, hvor udforskningen af Mars kommer nærmere, arbejder forskerne på at sikre de kommende astronauter mod de lokale støvstorme.