När går Første Verdenskrig?

Gamla visningar

Thursday (20/3)
DR2
01:35-02:25

Første Verdenskrig

Ved Første Verdenskrigs slutning havde de allierede opnået deres væsentligste mål, nemlig at inddæmme den tyske og østrigske militarisme. Krigen flyttede Europa fra imperiealderen til nationalstaternes æra, skaffede østeuropæerne deres uafhængighed, hjalp Rusland med at blive verdens første kommunistiske land og bragte Amerika i stilling som supermagt. Men krigen løste kun få af de problemer, som havde skabt den, og verden lever stadig med de uløste følger i Mellemøsten og på Balkan. Det blev heller ikke, som spået, krigen, der endte alle krige. Ikke på grund af de farlige løse ender, men fordi den gav verden det frygtelige budskab, at krig kan føre til forandringer, at krig kan indfri ambitioner, at krig virker!
Wednesday (19/3)
DR2
01:35-02:25

Første Verdenskrig

"Tysklands sidste chance" Britisk dokumentarserie fra 2002. (The First World War) I marts 1918 iværksatte Tyskland en massiv offensiv på vestfronten. Rusland havde efter revolutionen trukket sig ud af krigen, og en halv million tyske soldater var blevet frigjort. En kort periode havde Tyskland flere soldater på vestfronten end de allierede, og Tyskland var nødt til at udnytte situationen, inden USA begyndte at sende tropper til Europa. Hjernen bag offensiven var den fremragende, men labile general Ludendorff.
Tuesday (18/3)
DR2
01:05-02:00

Første Verdenskrig

Der var én ting, som regeringerne frygtede lige så meget som et militært nederlag, nemlig revolution. Og med god grund. Uduelige militære ledelser medførte store tab på slagmarken, og civilbefolkningerne led på hjemmefronten. Soldater i den franske hær strejkede, mens italienske soldater overgav sig uden kamp. Men revolution blev også et vigtigt våben mod fjenden. Briterne forsøgte at underminere det osmanniske rige ved at opmuntre til arabisk uafhængighed, mens Tyskland støttede de irske oprørere. Tyskland vandt den største sejr i det spil ved at sende Lenin i en lukket togvogn til Rusland for at overtage ledelsen af den russiske revolution. Bolsjevikkerne trak straks Rusland ud af krigen og frigjorde Tyskland for en ødelæggende kamp på to fronter.
Friday (14/3)
DR2
01:10-02:00

Første Verdenskrig

Da krigen brød ud, havde kun få en ide om, hvordan krigen til søs ville forme sig. De krigsførendes flåder var udstyret med teknologi, der var så nyt, at det endnu ikke var afprøvet i en kampsituation. Briterne forestillede sig et nyt slag om Trafalgar, men i løbet af krigens første dage havde tyskernes ubåde gjort det umuligt for britiske krigsskibe at operere i Nordsøen. Briterne svarede igen med en blokade, der skulle sulte Tyskland til overgivelse. Tyskland tog hævn ved at angribe civile skibe, blandt andet passagerskibet Lusitania. Amerika finansierede de krigsførende nationer, men forsøgte at holde sig ude af krigen. Men da briterne afslørede et brev fra Tyskland, der opfordrede Mexico til at invadere USA, kunne neutraliteten ikke længere opretholdes, og den 6. april 1917 erklærede USA til de allieredes lettelse Tyskland krig.
Thursday (13/3)
DR2
02:40-03:30

Første Verdenskrig

Selv om den Første Verdenskrig mange steder blev udkæmpet som en udmattende skyttegravskrig, var der konstante bevægelser langs den næsten 8.000 kilometer lange front, hvor generaler på begge sider gang på gang forsøgte at bryde dødvandet med voldsomme udfald med mange dræbte til følge. Andre steder vænnede soldaterne sig til livet i skyttegravene efter devisen "hvis vi ikke generer fjenden, vil han heller ikke genere os".
Wednesday (12/3)
DR2
01:45-02:35

Første Verdenskrig

Østfronten var krigens centrum og fronten strakte sig fra Ural til Alperne. Der var ingen tvivl om de store alliancer, selv om forholdet knagede mellem Tyskland og Østrig-Ungarn. Mens folk uden stater som polakker, ukrainere, litauere, kroater og jøder blev fanget mellem de kæmpende giganter, overvejede stater som Italien, Rumænien, Bulgarien og Grækenland, hvilken side de skulle tilslutte sig. Hvor ville de få mest ud af det? Hvem ville vinde krigen?
Tuesday (11/3)
DR2
01:15-02:05

Første Verdenskrig

Tyskland håbede, at Det osmanniske Imperium ville adlyde den tyske kejser og erklære jihad, hellig krig, mod briterne. Det tog de allierede med ophøjet ro. De regnede ikke det osmanniske imperium for noget, men omtalte det hånligt som Europas syge mand. Men landet var grebet af en ny tyrkisk nationalisme og holdt i fire år store allierede styrker stangen og tilføjede de allierede store nederlag ved Gallipoli og Kut.
Saturday (8/3)
DR2
02:55-03:45

Første Verdenskrig

Fra krigens begyndelse kastede Tyskland sig over Storbritanniens største svaghed: Et kæmpe imperium der var svært at forsvare og katastrofalt at miste. Tyskland ville udvide krigen ud over Europas grænser, så briterne var nødt til at bruge ressourcer på at forsvare sine kolonier og dermed lette presset på de tyske hære i Europa, mens Storbritannien forgæves forsøgte at begrænse krigen til Europa. Tyskland satsede på, at briterne ville risikere alt for at beskytte sine kolonier - også sejren i Europa.
Friday (7/3)
DR2
01:05-01:55

Første Verdenskrig

I august 1914 invaderede Tyskland det neutrale Belgien for at trænge ind i Frankrig, men krigen på vestfronten begyndte ikke i skyttegravene. De første måneder blev krigen udkæmpet som en hurtig og farlig såkaldt bevægelseskrig, som ikke gav ly for granatregn og maskingeværild. Alene i den første måned mistede den tyske hær over en kvart million mand. Den tyske hærs fremrykning mod Frankrig var også brutal og havde allerede i slutningen af august kostet mere end 6.500 civile mænd, kvinder og børn livet.
Thursday (6/3)
DR2
01:40-02:30

Første Verdenskrig

Første Verdenskrig kom til at forme det 20. århundrede. Krigen var gnisten, der førte til den russiske revolution. Den søsatte USA som en verdensmagt, og de hårde betingelser ved fredsafslutningen kom til at ride Europa som en mare og var årsagen til den næste store krig tyve år senere. Men de ideer, som soldaterne kæmpede for i 1914, nationalisme og demokrati, former også nutidens idéverden, og vi lever stadig med de uløste og bitre konsekvenser i blandt andet Mellemøsten og på Balkan.